NYDA
 

Néhány szóban a fejtetűről

 

Boy with comb

Bár több száz féle ismert tetű létezik, csak három tetű faj fertőző az emberre nézve: a lapostetű, a ruhatetű és a fejtetű. Mindhárom tetű faj külön-külön területet fertőz meg az emberi testen és általában nem jelenik meg máshol. A ruhatetűvel szemben a fejtetű nem terjeszt semmilyen betegséget.

A fejtetű 2 és 3,5 mm közötti hosszúságú szárnyatlan rovar, amelynek állandó élőhelye az emberi hajas fejbőr. Ezek az ektoparaziták a vérszívásra alkalmas szívókával és három pár erős lábbal rendelkeznek, végükön horogra emlékeztető karmokkal. A fejtetű fejlődésének három fázisa van: tojás, serke (1-2 mm hosszú) és felnőtt. A világrajöttüktől számított 3 hét alatt válnak ivaréretté és rakják le első petéiket. A tetű fejlődése nagy mértékben függ a környezet hőmérsékletétől és a páratartalomtól. A tetű fejlődéséhez legkedvezőbb hőmérséklet 32 Celsius fok körül van. Egyfajta vízálló ragasztó segítségével a terhes nőstény a hajszálra, a haj tövéhez ragasztja 0,8 mm hosszúságú, ovális, kitin-falú tojásait. 7-9 nap után kel ki serke, amelyből további 9-12 nap alatt fejlődik ki a felnőtt tetű, majd még 2-3 nap kell az ivaréretté váláshoz. Élete folyamán a nőstény tetű 150-300 petét is lerakhat.

 

Terjedés fejről-fejre


A közhiedelemmel ellentétben a tetű - legalábbis a fejtetű - se ugrani se repülni nem tud. Fejről fejre terjednek, például amikor a gyerekek játék közben összeérintik a fejüket. A fertőzés emberről emberre terjed, ritkán közösen haszált tárgyak segítségével, mint például sapkák, hajkefék, fésűk és játékok, amelyek érintkezésbe léptek a fejbőrrel.