NYDA
 

Itt tudhat meg több információt a tetvekről

Mit tehetünk fejtetvesség esetén?

A tetvességnek három formája létezik, az emberek esetében. A legritkábban a ruhatetvesség fordul elő, ezt követi a lapostetű, amely a nemi szerveken alakul ki, és többnyire szexuális úton terjed, míg a legsűrűbben előforduló formája a fejtetvesség, amely például, a közös fésűhasználat során kapható el.
Most a fejtetvességről ejtünk néhány szót, egészen pontosan arról, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében, valamint a már kialakult fertőzést hogyan és mivel kezelhetjük.

 

Repül a tetü?

Bővebben...

Tetvesség tetüírtó nélkül

Milyen következményei lehetnek a kezeletlen tetvességnek?
A tetvesség napjainkban egy igen sűrűn előforduló betegségnek számít. Ám sokan nem szívesen beszélnek róla, sőt sok esetben szégyenletes dologként élik meg a tetvességet, legyen szó gyermekről, vagy akár a felnőtt kori megbetegedésről.
Emiatt előfordul, hogy nem fordulnak időben orvoshoz a tetü által okozott megbetegedéssel, sőt inkább mindenki előtt hallgatnak a betegségről. Ez különösen akkor okozhat problémát, ha egy kisgyermek esetében titkolja el a szülő, a tetvesség tényét. A zárt közösségekben ugyanis rendkívül gyorsan el tud terjedni a betegség, és akár az összes gyermek megfertőződhet.

Bővebben...

Tetvesség megelőzése

Hogyan előzhető meg a tetvesség?


A tetvesség napjainkban egy igencsak sűrűn előforduló probléma, főként az iskolákban és az óvodákban terjed rohamosan a megbetegedés. Zárt közösségekben és bármely korosztály tagjai közt megjelenhet, szociális és társadalmi osztálytól függetlenül. Téves feltételezés például, hogy a koszos hajú gyermekek terjesztik a megbetegedést, ugyanis egyes kutatások szerint, a fejtetvek sokkal jobban szeretik a tiszta és illatos hajú személyeket.

 

Mit tegyünk, ha tetvesség van a környezetünkben?


Ha környezetünkben kiderül, hogy valaki tetüvel fertőződött meg, akkor sem kell pánikba esnünk. Néhány megelőző lépéssel elkerülhető a megbetegedés tovább terjedése. A beteg személynek természetesen, mindenképpen kezeltetnie kell magát a speciális tetüírtó szerrel. A legfontosabb, amit mi tehetünk, hogy ne használjunk közös fésűt, közös hajcsatot, illetve közös ruhadarabokat a fertőzött személlyel.

Bővebben...

Tetü - ruha tetü

Mi az a ruhatetű és mit érdemes tudni róla?
A ruhatetvességet okozó élősködő a Pediculus vestimentorum. A ruhatetvesség egy fertőző megbetegedés, amely emberről emberre, közvetlen érintkezés során terjedhet tovább. Főként a test azon részein alakul ki, amely szorosan ruhával fedett. A ruhatetűről érdemes tudni, hogy az érintkezésen kívül, a közös ruhadarabok használatával is képes fertőzni, továbbá a ruhában élősködő tetü, csakis embereket képes megbetegíteni.

Bővebben...

Tetü - lapos tetü

Mi az a lapostetű és mit érdemes tudni róla?

 

A lapostetvek hat ízeltlábbal rendelkező, nagyjából 1,5-2 milliméteres nagyságú, apró élősködő élőlények. Vérrel táplálkoznak, ezért a bőrön kis csípéseket ejtenek. Ezek a halványbarna színű élőlények főként a szeméremtesten élnek. Az intim szőrzetbe kapaszkodva találhatunk rájuk, a serkéit, vagyis a petéit pedig, a fejtetűtől eltérő módon nem a szőrre rakják le, hanem a szőrszálak tövébe. A fertőzés egyik legjellemzőbb jele, hogy a szemérem és a végbél tájékon erőteljes viszketés lép fel, az apró csípéseknek köszönhetően. Súlyos esetben a túlzott vakarózás következtében, bakteriális eredetű bőrfertőzés is kialakulhat. Ebben az esetben, minél előbb fel kell keresnünk a bőrgyógyász szakorvost.

 

A lapos tetü fejlődése

Bővebben...

A tetvesség terjedése

Hogyan terjed a tetvesség?

Napjainkban, igen sűrűn fordul elő a tetvesség, amely bármely kor-, illetve társadalmi osztály tagjait fenyegetheti. A tetvek elterjedése nincs összefüggésben sem a higiénés szokásokkal, sem pedig a szociális helyzettel.

 

Tetü a gyerekek között

 

Legsűrűbben, a kisgyermekek körében tapasztalható a tetvek megjelenése. Szégyenkezésre azonban semmi okunk sem lehet, ha tetvessé válik a gyermekünk. A zárt közösségekben ugyanis, sokkal könnyebben terjed a tetü. Például az óvodában gyakorta használják egymás hajcsatját, fésűjét vagy sapkáját a gyerkőcök, ami által a tetvek is átvihetők egyik hajból a másikba.

A tetvességről tudnunk kell, hogy közvetlen érintkezés útján képes terjedni. A fejtetű megelőzésének legegyszerűbb módja tehát, ha elkerüljük a közös tárgyak használatát.

 

Tetvesség - mit tegyek?

Bővebben...

Miről ismerhető fel a tetvesség?


A tetvesség, más néven a pediculosis, bármely testfelületen és minden életkorban előfordulhat. A legjellemzőbb ismertető jele, ha valamelyik testrészünkön erőteljes, szűnni nem akaró viszketést érzünk. A viszketés helyén, súlyosabb esetben bakteriális eredetű fertőzés is kialakulhat, ám ebben az esetben érdemes azonnal bőrgyógyász szakemberhez fordulnunk.

 

Viszket a fejem - tetvesség ?


A tetvesség leggyakrabban előforduló formája, a fejen jelentkezik. A tetü ebben az esetben alig vagy egyáltalán nem észrevehető. A fejtetű apró petéket, más néven serkéket rak a hajban. Ezek az apró serkék, erősen a haj felszínéhez tapadnak, és apró fehér gombócoknak látszanak. A fejtetvesség tényét elsősorban ezekről az apró serkékről ismerhetjük fel, valamint a már említett viszketésről. A hajban lévő tetvekről azonban az is tanúskodhat, ha a nyaki hajas fejbőrön piros kiütéseket találunk.

 

Bővebben...

A tetü és tetvesség témájáról általában

Mi az a tetü, és hol alakulhat ki tetvesség az emberi testen?
A tetvek apró, fehér, halványbarna, vagy fekete színű, ízeltlábakkal rendelkező, élősködő rovarok, amelyeket rendkívül nehéz észrevenni. Fontos tudnunk, hogy nem tudnak repülni, sőt ugrani sem. Csak közvetlen érintkezés útján terjedhetnek el.
Mivel a tetü vérszívó élőlény, a csípések helyén erőteljes viszketés alakulhat ki. Súlyosabb esetben, a csípések helyén akár bakteriális bőrfertőzés is felléphet, a vakarózás következményeként. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

 

A tetü fajtái

 

Többféle tetü fajta létezik. Van olyan például olyan, amely a hajban rak petéket.

Bővebben...

A tetű

A tetű szégyen. Gyermekkorban, amikor a tetvesség a leggyakoribb, a szülő szégyenkezik a tetű miatt, felnőtt korban már a tetű "viselője" érzi magát kellemetlenül. Pedig a tetvesség egy sokkal általánosabb probléma, mint gondolnánk...

Bővebben...

A tetvesség nem szégyen

A tetvesség megelőzhető és tennünk is kell a tetvesség megelőzéséért. Ha ugyanis a tetvességgel fertőzött személy (az esetek jelentős százalékában kisgyermek) közösségbe megy és továbbadja a tetvességet, az saját magára is a visszafertőzés kockázatával jár (ez az önző indok). Azonban gyakran nem vagyunk felkészülve a tetvesség felismerésére és kezelésére.

Hogyan vehetem észre a tetvességet?

A tetvesség leggyakrabban nem az első gondolatunk. Ha a fültő környékén gyakran érzünk viszketést, a fejbőrön apró, vörös pontokat látunk kialakulni - ezek mind a tetvesség jelei lehetnek. Ha a tetvesség már kialakult, fontos, hogy higgadtan nézzünk vele szembe és megkeressük a megfelelő tetűírtó szert.

Bővebben...

Serke és tetü - hogyan élnek?

Mint ismeretes a fejtetü vérszívással táplálkozik, a tetü miatt a hordozó szervezet bőrfelülete viszketni kezd, nem ritkán allergiás reakció alakul ki.

Bővebben...

A tetü és és a serke

A tetü (latin nevén Pediculosis capitis) egy zárt közösségben (például óvoda) gyorsan szaporodó és terjedő élősködő rovar, amelynek három fő fajtája fordul elő emberek környezetében, a lapos-, a ruha- és a fejtetű. Az említettek közül a ruha tetü és a fej tetü ugyanaz a faj, csak más pontokon gyakoribb az előfordulása, a lapos tetü azonban más species.

Bővebben...

A tetüírtó használata

A tetüírtó alkalmazása előtt mossuk meg a tetütől szenvedő ember haját, langyos vízzel öblítsük le, majd töröljük (de ne szárítsuk!) meg. A tetüírtó szer használati utasításának elolvasása után (!) a tetüírtó szerrel kezdjük meg a kezelést. A tetüírtó szembe ne kerüljön, sebes bőrre ne kenjük. Hatásukat általában hosszú távon fejtik ki, de érdemes erről a tetűírtó használati utasításából tájékozódni.

Bővebben...