NYDA
 

Tetü - lapos tetü

Mi az a lapostetű és mit érdemes tudni róla?

 

A lapostetvek hat ízeltlábbal rendelkező, nagyjából 1,5-2 milliméteres nagyságú, apró élősködő élőlények. Vérrel táplálkoznak, ezért a bőrön kis csípéseket ejtenek. Ezek a halványbarna színű élőlények főként a szeméremtesten élnek. Az intim szőrzetbe kapaszkodva találhatunk rájuk, a serkéit, vagyis a petéit pedig, a fejtetűtől eltérő módon nem a szőrre rakják le, hanem a szőrszálak tövébe. A fertőzés egyik legjellemzőbb jele, hogy a szemérem és a végbél tájékon erőteljes viszketés lép fel, az apró csípéseknek köszönhetően. Súlyos esetben a túlzott vakarózás következtében, bakteriális eredetű bőrfertőzés is kialakulhat. Ebben az esetben, minél előbb fel kell keresnünk a bőrgyógyász szakorvost.

 

A lapos tetü fejlődése

Az apró rákhoz hasonlító élőlény serkéi, körülbelül fél milliméter nagyságúak és átlátszó színűek. Ezek a serkék körülbelül két hét alatt kelnek ki, majd lárva fázisuk leteltével, vagyis nagyjából újabb 15 nap múlva, felnőtt példányokká válnak. Ezek a kifejlődött élősködők, körülbelül 30 napig életképesek.

A tetvesség e formája szexuális érintkezés útján terjed. Főként a személyes higiéné elhanyagolása, valamint a zsúfolt szociális körülmények következményeként alakulhat ki. A lapos tetü okozta tetvesség, kisgyermekeken is megjelenhet. Az ő esetükben azonban nem a szeméremtájékon alakul ki, hanem a szempillák tövében.

 

Tetüírtó a lapos tetü ellen

 

A speciális tetüírtó szerekkel kiválóan orvosolható, a lapostetű által okozott tetvesség. Arra azonban nagyon oda kell figyelnünk, hogy mind a serkéket, mind pedig a tetveket az utolsó darabig el kell távolítanunk a beteg felületről. A tetvek nem bírják a túl hideg vagy a túl meleg környezetet, ezért az alsóneműket, ágyneműket, és a ruházatunk többi darabját, célszerű forró vízben áztatva átmosni.