NYDA
 

Tetü - ruha tetü

Mi az a ruhatetű és mit érdemes tudni róla?
A ruhatetvességet okozó élősködő a Pediculus vestimentorum. A ruhatetvesség egy fertőző megbetegedés, amely emberről emberre, közvetlen érintkezés során terjedhet tovább. Főként a test azon részein alakul ki, amely szorosan ruhával fedett. A ruhatetűről érdemes tudni, hogy az érintkezésen kívül, a közös ruhadarabok használatával is képes fertőzni, továbbá a ruhában élősködő tetü, csakis embereket képes megbetegíteni.

 

A ruha tetü szaporodása

 

A ruhatetű nagyjából 2-4 milliméter nagyságú vérszívó élősködő, amely több pete lerakására is képes. Ezeket a petéket nevezzük serkéknek. A serkéket a ruha varrásainál rakja le, valamint az ember szőrszálaira és a gumírozások mentére helyezi el. Ezek a serkék erőteljesen ragadnak a szőre és a ruházatra, így eltávolításuk sem egyszerű. A peték nagyjából 5 hét alatt válnak kifejlett példányokká.

 

Tetvesség?


A tetvesség tényéről, azáltal tudunk megbizonyosodni, hogy átnézzük a ruházatunk varrásait, valamint a testünkön viszkető bőrfelületek környékén lévő szőrszálakat is átvizsgálhatjuk. Ezek, ha megpillantjuk a serkéket, szinte biztosak lehetünk benne, hogy megbetegedtünk. Ezt a fajta tetvességet nagyon komolyan kell vennünk, ugyanis a ruhatetű terjeszthet különböző betegségeket is. A fejtetű és a lapostetű esetében ez nem jellemző. A ruhatetvek közvetíthetik ugyanis a kiütéses tífuszt, a visszatérő lázat, valamint a lövészárok-lázként is ismeretes, Bartonella quintana fertőzést. Ezen kívül a ruhatetvek okozta vakarózás következtében, bakteriális eredetű bőrfertőzés is kialakulhat.

 

Ruhatetü ellen is jó a tetüírtó
A tetvesség megszüntetését speciális tetüírtó szerrel kell elvégezni, továbbá a teljes ruházatot is magas hőmérsékletnek, esetnek gőzölésnek kell alávetni. A ruhatetvek ugyanis, a bőrön csak rövid ideig tartózkodnak, mivel főként a ruházat szálaiba kapaszkodva élnek.