NYDA
 

Tetvesség megelőzése

Hogyan előzhető meg a tetvesség?


A tetvesség napjainkban egy igencsak sűrűn előforduló probléma, főként az iskolákban és az óvodákban terjed rohamosan a megbetegedés. Zárt közösségekben és bármely korosztály tagjai közt megjelenhet, szociális és társadalmi osztálytól függetlenül. Téves feltételezés például, hogy a koszos hajú gyermekek terjesztik a megbetegedést, ugyanis egyes kutatások szerint, a fejtetvek sokkal jobban szeretik a tiszta és illatos hajú személyeket.

 

Mit tegyünk, ha tetvesség van a környezetünkben?


Ha környezetünkben kiderül, hogy valaki tetüvel fertőződött meg, akkor sem kell pánikba esnünk. Néhány megelőző lépéssel elkerülhető a megbetegedés tovább terjedése. A beteg személynek természetesen, mindenképpen kezeltetnie kell magát a speciális tetüírtó szerrel. A legfontosabb, amit mi tehetünk, hogy ne használjunk közös fésűt, közös hajcsatot, illetve közös ruhadarabokat a fertőzött személlyel.

Tetvesség a családban


Ha a beteg, a családunk tagja, netán a gyermekünkről van szó, aki az óvodában vagy az iskolában fertőződött meg, akkor a lakásunkban is gondoskodnunk kell a megelőzésről. Például minden plüssállatot érdemes elzárni a gyermek elől, minimum egy hónapra. Az ágyneműket, a ruhákat, továbbá a sálakat, és mindent, ami mosható, minimum 60°C-on át kell mosni. A tetü ugyanis, nem szereti a magas hőmérsékletet.

 

Tetüírtó tippek


Érdemes a mikrohullámú sütőt is bevetni a tetvek elpusztítása során. A holmikat egy-egy percen keresztül így, olyan magas hőmérsékletnek tehetjük ki, amelyet a tetvek már nem képesek túlélni.
A fagyasztás is megfelelő módszer lehet a tetvek elpusztítására, ugyanis a tetü, a hideget sem bírja elviselni. Csomagoljuk a holminkat egy nylonzacskóba, majd helyezzük be néhány napra a hűtőgép fagyasztójába.
Ha lakásunkban szőnyeg található, illetve kárpittal borított bútorok is fellelhetők, akkor ezeket érdemes alaposan átporszívózni.