NYDA
 

Serke és tetü - hogyan élnek?

Mint ismeretes a fejtetü vérszívással táplálkozik, a tetü miatt a hordozó szervezet bőrfelülete viszketni kezd, nem ritkán allergiás reakció alakul ki.

A tetü petéje a serke, amelyet a szőr, leginkább a haj tövébe szeretnek lerakni. Ott a serke egy hétig megtapad a hajtőnél és egy hét után kel ki. Nem tud se repülni, se ugrani ( a tetü vagy a serke nem bolha!), viszont meglehetősen gyorsan mászik. A fényt nem kedveli. A serke és a tetü általában közös használati eszközökkel terjed egyik emberről a másikra. A fésűben megragadó serke, a széktámla, a kefe és mindaz, ami érintkezésbe kerül a fejbőrrel potenciális veszélyforrás lehet tetvesség esetén. A tetvesség általában nem jó érzés, de a tetü ezen faja fertőző betegséget nem terjeszt.

A tetvesség leggyakrabban a rossz körülmények között élőknél fordul elő a tetü, hajléktalanoknál, elmaradott régiókban, de a legjobb óvodáscsoporttal is megesik, hogy serke találtatik valakinek a hajában. Általános iskolában és óvodában ezért javasolt figyelni, mert a serke és a tetü előfordulásának itt a legnagyobb az esélye.