NYDA
 

A tetű

A tetű szégyen. Gyermekkorban, amikor a tetvesség a leggyakoribb, a szülő szégyenkezik a tetű miatt, felnőtt korban már a tetű "viselője" érzi magát kellemetlenül. Pedig a tetvesség egy sokkal általánosabb probléma, mint gondolnánk...

A tetűről - avagy a tetű általánosságban

A (fej) tetü három-négy milliméter nagyságú rovar, mely a szőrzet tónusának megfelelően akár a színét is változtathatja! A nőstény tetű minden nap (!!!) lerak hat-nyolc pici, fehéres petét (az ún. serkét) a hajszál tövéhez, legfőképpen a tarkón és a halántékon. A petéket a hajtőhöz ragasztja, hogy nehezebben szabaduljon meg tőle a gazdaszervezet. A serke hat-hét nap alatt kel ki, majd a hajszálakhoz kapaszkodva vérszívóként viselkedik.

Általában az emberi haj növekedési üteme 1,5-2 cm/hó, így a serkék és a fejbőr távolságából könnyen megítélhető a tetű - fertőzés keletkezési ideje. Egyetlen nőstény tetű képes akár 200 utódnak is életet adni, a tetvesség így nagyon gyorsan ölt látható-érezhető méretet. Bár ez a szám ijesztő, egy-egy ember fején általában nincs több 5-10 állatnál.. Kizárólag emberi vérrel táplálkozik, napi 8-10 alkalommal.

Tetvesség - a tetű terjedése

Leggyakrabban közvetlen érintkezés útján terjednek - amikor két fej összeér, közös használati tárgyak, például tetves hajkefe használatával. Leggyakrabban közösségben terjednek, egyetlen tetvességgel fertőzött gyerek is kinidulópontja lehet egy közösség megfertőződésének. Fontos megjegyeznünk, hogy a legjobb családban, a leggondosabb óvintézkedések mellett is megjelenhet a tetű - a tetvesség nem szégyen, kezelhető betegség!

 

Tetvesség - de lesz tőle nagyobb bajom?

A fej tetű fertőző betegséget - szerencsére nem terjeszt, így szerencsére csak kényelmetlenséget okoz.

Tetűírtás - hogyan kezdjük?

A tetűírtás megkezdése előtt meg kell győződnünk a tetű jelenlétéről. A hajat lazán szétbontva maga a tetű nem mindig vehető észre, de a hajszálakhoz cementszerű anyaggal kötődő, fehér serkék jelenléte már árulkodó. A tetvesség első észrevehető jele általában a viszketés!

Milyen tetűírtó szert válasszak?

Gyógyszertárakban sokféle tetűírtó kapható, mi a magunk tapasztalatai alapján a Sanatis termékeit javasoljuk!