NYDA
 

A tetü és tetvesség témájáról általában

Mi az a tetü, és hol alakulhat ki tetvesség az emberi testen?
A tetvek apró, fehér, halványbarna, vagy fekete színű, ízeltlábakkal rendelkező, élősködő rovarok, amelyeket rendkívül nehéz észrevenni. Fontos tudnunk, hogy nem tudnak repülni, sőt ugrani sem. Csak közvetlen érintkezés útján terjedhetnek el.
Mivel a tetü vérszívó élőlény, a csípések helyén erőteljes viszketés alakulhat ki. Súlyosabb esetben, a csípések helyén akár bakteriális bőrfertőzés is felléphet, a vakarózás következményeként. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz.

 

A tetü fajtái

 

Többféle tetü fajta létezik. Van olyan például olyan, amely a hajban rak petéket.

A fejtetü

 

Ezek a peték apró, szöszre hasonlító gömbök, amelyek erőteljesen a hajszál felületére tapadnak. A petéket serkének is nevezzük. A fejen lévő tetvesség tehát, az apró serkékről ismerhető fel, valamint a már előzőleg említett, erőteljes viszketésről. A fejtetű általában közös hajkefe, hajcsat, illetve közös sapka és kalap használatától terjed el.


A lapostetü

 

főként a nemi szervek szőrzetében, illetve a hónalj szőrzetben fordulhat elő, ám egyes esetekben megjelenhet a szemöldök, illetve a szempilla tövében is. Ez a fajta tetvesség legfőképpen szexuális úton terjed, érintkezés következtében.Egy másik tetü fajta,

 

... a ruhatetü


A tetvesség e formája ápolatlan, gondozatlan személyeket fenyeget leginkább, és szerencsére sokkal nehezebben terjed, mint a tetvesség többi formája.


Napjainkban már egyáltalán nem kell szégyenkeznünk a tetvesség miatt, ugyanis óvodákban, zárt közösségekben elég sokszor előfordul. Elsődlegesen a megelőzésről célszerű gondoskodnunk, ám, ha már kialakult a tetvesség, akkor sem kell azonnal pánikba esnünk. Speciális tetüírtó szerekkel ugyanis, könnyedén meg lehet szabadulni a bosszantó, apró lényektől.