NYDA
 

Miről ismerhető fel a tetvesség?


A tetvesség, más néven a pediculosis, bármely testfelületen és minden életkorban előfordulhat. A legjellemzőbb ismertető jele, ha valamelyik testrészünkön erőteljes, szűnni nem akaró viszketést érzünk. A viszketés helyén, súlyosabb esetben bakteriális eredetű fertőzés is kialakulhat, ám ebben az esetben érdemes azonnal bőrgyógyász szakemberhez fordulnunk.

 

Viszket a fejem - tetvesség ?


A tetvesség leggyakrabban előforduló formája, a fejen jelentkezik. A tetü ebben az esetben alig vagy egyáltalán nem észrevehető. A fejtetű apró petéket, más néven serkéket rak a hajban. Ezek az apró serkék, erősen a haj felszínéhez tapadnak, és apró fehér gombócoknak látszanak. A fejtetvesség tényét elsősorban ezekről az apró serkékről ismerhetjük fel, valamint a már említett viszketésről. A hajban lévő tetvekről azonban az is tanúskodhat, ha a nyaki hajas fejbőrön piros kiütéseket találunk.

 

Tetü lapos tetü!


A lapos tetvek főként a nemi szervek szőrzetében bukkannak fel, de előfordulhatnak a szemöldök, illetve a szempillák tövében is, utóbbi főként a gyermekek esetében jellemző. Ezek a tetvek a bőrön apró kékes foltoknak látszanak, valamint az alsóneműk felületén, apró, sötét színű tetű-ürülék jelenik meg. Mint a többi tetű általi fertőzés esetében, itt is jellemző az erőteljes viszketés, valamint a pici, fehér serkék jelenléte. Ám a lapos tetvek serkéje, - ellenben a fejtetűével – a szőrszálak tövében helyezkednek el.

 

Tetü a ruhában?


A ruhatetvek jelenlétét ugyancsak viszketés jellemzi, ám ez, ebben az esetben a vállakon, a fartájékon, valamint a hason sokkal erőteljesebb. A tetveket és a fehér serkéket főként a ruha varrásainál és a testszőrzetben vehetjük észre.


Ha bármely testrészünkön kialakult a tetvesség, ne essünk pánikba. Megfelelő tetüírtó szerrel ugyanis, egy csapásra megszabadulhatunk, e kellemetlen kis vérszívó élőlényektől.