NYDA
 

Mit tehetünk fejtetvesség esetén?

A tetvességnek három formája létezik, az emberek esetében. A legritkábban a ruhatetvesség fordul elő, ezt követi a lapostetű, amely a nemi szerveken alakul ki, és többnyire szexuális úton terjed, míg a legsűrűbben előforduló formája a fejtetvesség, amely például, a közös fésűhasználat során kapható el.
Most a fejtetvességről ejtünk néhány szót, egészen pontosan arról, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében, valamint a már kialakult fertőzést hogyan és mivel kezelhetjük.

 

Repül a tetü?


A fejtetvek a közhiedelemmel ellentétben nem tudnak átugrálni egyik emberről a másikra, valamint repülni sem képesek. Csak közvetlen érintkezés útján képes terjedni. Főként az óvodások és az iskolások körében fordul elő a fejen kialakuló tetvesség. Közös hajcsat, közös fésű, illetve közös sapka és kalap használat során vihető át egyik hajból a másikba, így a megelőzés érdekében kerüljük a közös tárgyak használatát.
Ha a megelőző lépések ellenére mégis kialakulna a fertőzés, akkor sem kell szégyenkeznünk és pánikba esnünk. A fejen lévő tetü ugyanis, speciális szerek segítségével, könnyedén eltávolítható, sőt külön erre a célra kifejlesztett, úgynevezett serkefésű is kapható a kereskedelmi forgalomban. A tetüírtószer és a serkefésű együttes használata bombabiztos megoldást nyújthat a tetvesség ellen.

 

Segítsen a bőrgyógyász!


A fejtetvek jelenlétéről igen nehéz megbizonyosodni. Ezek a parányi vérszívó lények ugyanis, szinte teljesen észrevehetetlenek a fejbőrön. Legtöbbször csak az erőteljes viszketés jelentkezik, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A csípések helyén kialakuló viszkető fejbőr ugyanis, a sok vakarózás következtében, bakteriálisan el is fertőződhet. Ebben az esetben azonban már bőrgyógyász segítségére is szükség lehet.