NYDA
 

A tetvesség terjedése

Hogyan terjed a tetvesség?

Napjainkban, igen sűrűn fordul elő a tetvesség, amely bármely kor-, illetve társadalmi osztály tagjait fenyegetheti. A tetvek elterjedése nincs összefüggésben sem a higiénés szokásokkal, sem pedig a szociális helyzettel.

 

Tetü a gyerekek között

 

Legsűrűbben, a kisgyermekek körében tapasztalható a tetvek megjelenése. Szégyenkezésre azonban semmi okunk sem lehet, ha tetvessé válik a gyermekünk. A zárt közösségekben ugyanis, sokkal könnyebben terjed a tetü. Például az óvodában gyakorta használják egymás hajcsatját, fésűjét vagy sapkáját a gyerkőcök, ami által a tetvek is átvihetők egyik hajból a másikba.

A tetvességről tudnunk kell, hogy közvetlen érintkezés útján képes terjedni. A fejtetű megelőzésének legegyszerűbb módja tehát, ha elkerüljük a közös tárgyak használatát.

 

Tetvesség - mit tegyek?

Ha a kisgyermek mégis tetvessé válna, mindenképpen ügyelnünk kell arra, hogy a család többi tagja ne fertőződhessen meg. A tetvek nem képesek repülni, sem pedig ugrani, a közhiedelemmel ellentétben. A tetvek csakis mászni képesek, egyik emberről a másikra. Rövid ideig azonban a textílián és a tárgyakon is életben tudnak maradni. Így akár, a székek háttámlájáról is megfertőződhetünk a tetüvel.

 

A tetvesség kezelése - tetüírtó

 

A fejtetű észlelését követően érdemes azonnal megkezdeni a speciális tetüírtó szerrel való kezelést. Egy fejtetű ugyanis, több tucat petét, vagyis serkét képes lerakni a hajban, amelyek nagyjából 1 hét alatt ki is kelnek, tehát a szaporodásuk elég gyorsan megy végbe. Ezek a serkék apró, fehér gömbök formájában jelennek meg a hajszálak felszínén. A tetvesség teljes megszüntetéséhez a peték eltávolítása is mindenképpen szükséges, hogy a fertőződés ne újulhasson ki. Az ágyneműket forró vízzel kell kimosni, a plüssállatokat pedig, néhány hétre érdemes elzárni a kisgyermek elől, így mind a tetvektől, mind pedig a serkéktől könnyedén megszabadulhatunk.