NYDA
 

Milyen formái léteznek a tetvességnek?
Az emberi test egyik legismertebb tetvessége, a fejtetvesség. Napjainkban, minden tízedik ember találkozott már élete során, ezzel a megbetegedéssel. A tetü nem válogat, bármely korosztályt megbetegítheti, anyagi helyzettől és társadalmi osztálytól függetlenül.

 

Tetvesség leggyakrabban


A leggyakrabban azonban óvodás és iskoláskorú gyermekek küzdenek a tetvességgel, mégpedig a leggyakrabban előforduló formájával, a fej tetvességgel.
A fejtetű emberről-emberre terjed, ám a közhiedelemmel ellentétben, nem ugrik, és nem is repül. A tetü csak „sétál”, egyik emberről, át a másikra, közvetlen érintkezés során. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a közös fésű, vagy közös ruhadarabok használata által terjed tovább a fertőzés. A fejtetvek kipusztítása speciális tetüírtó szerrel történhet, és kellőképpen gondoskodnunk kell arról, hogy ne jöhessen létre újrafertőződés.


Egy másik formája a tetvességnek a lapos tetvek által terjesztett megbetegedés. A fertőzés e formája, csak szexuális úton tud terjedni.
A ruhatetvek által okozott tetvesség, napjainkban szerencsére már nem túl gyakran fordul elő. Manapság főként csak a hajléktalanokat, és a rossz higiénés környezetben élő személyeket fenyegeti a ruhákban élő tetü. A megbetegedés e fajtája elsősorban, a háborúk idején volt elterjedt.
Mindhárom tetvesség legfőbb ismertető jele, az erőteljes viszketés, valamely testrészen.

 

A fejtetvek esetében értelemszerűen a fejen, illetve a nyakon alakul ki a viszketés, a lapos tetvek a nemi szerveken élősködnek, míg a ruhatetvek a hason, a fartájékon, valamint a test hajlataiban okoznak csillapíthatatlan viszketést. A vakarózás következtében sajnos létrejöhet bakteriális eredetű bőrfertőzés is, amellyel ajánlott rögtön bőrgyógyászhoz fordulni.